Cumt. : 08:30 - 15:00
+0 (552) 866 36 46
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Perinatoloji (Riskli Gebelik) Yan Dal Uzmanı
Title Image

Normal Doğum Nedir?

Home  /  Normal Doğum Nedir?

Normal Doğumun Evreleri Nelerdir?

Doğum sürecinin üç ana aşaması bulunmaktadır:

I. Evre:

Rahim ağzının genişlemesi (dilatasyon) ve incelmesi (efasman) ile başlar, rahim ağzının tamamen açılmasına (10 cm) kadar devam eder. Bu aşamada rahim ağzındaki açıklığın artması ile birlikte bebeğin başı da aşağıya doğru hareket eder. Doğumun en uzun süren evresidir. İlk doğumlarda genellikle 10 saat, sonraki doğumlarda ise ortalama 6 saat sürer. Bu evre ikiye ayrılır: latent faz ve aktif faz.

II. Evre:

Rahim ağzının tam olarak açılmasından bebeğin tamamen doğmasına kadar geçen süredir. İlk doğumlarda 2 saati, sonraki doğumlarda ise 45 dakikayı geçmemelidir.

III. Evre:

Bebeğin doğumundan sonra plasentanın ve eklerinin atılmasına kadar olan süreçtir. Genellikle 5 ila 30 dakika arasında sürer. Bu evrenin sonunda doğum tamamlanmış olur.

Doğum Sürecinin Başladığı Nasıl Anlaşılır?

Normal doğum süreci, etkili kasılmaların başlamasıyla belirginleşir. Bu kasılmalar düzenli aralıklarla (her 2-4 dakikada bir) gelir, 30-90 saniye sürer ve rahim ağzının açılmasına neden olur.

Gerçek Doğum Sancıları Nasıldır?

Kasılmalar ve ağrılar düzenli aralıklarla gelir.

Kasılmalar 1 dakikayı geçmez ve giderek şiddetlenir.

Ağrı bel ve karında hissedilir.

Rahim ağzında yumuşama ve açılmaya neden olur.

Kasılmalar ağrı kesicilerle durmaz.

Yalancı Doğum Sancıları Nasıldır?

Kasılmalar ve ağrılar düzensiz aralıklarla olur.

Kasılmaların süresi uzun ve düzensizdir.

Ağrı kasık bölgesinde hissedilir.

Kasılmalar rahim ağzında açılmaya neden olmaz.

Kasılmalar ağrı kesicilerle durur.

Prezentasyon Nedir?

Prezantasyon, bebeğin doğum kanalına ilk giren kısmını tanımlar. Gebeliklerin %96’sında bu kısım bebeğin başıdır. Normalde doğum kanalına ilk giren bölüm baş olur ve bebeğin boynu bükülmüş şekilde doğar. Bazı durumlarda, bebeğin başı annenin pubis kemiğine takılır ve doğum zorlaşır. Eğer bebeğin yüzü doğum kanalına ilk giren kısımsa ve çene öndeyse doğum kolay olur; fakat çene arkaya bakıyorsa vajinal doğum mümkün olmaz ve sezaryen gereklidir. Makat gelişte ise sezaryen tercih edilir.

İlerlemeyen Doğum Nedir?

Doğum kasılmaları etkili olmasına rağmen bebeğin başının doğum kanalına inmemesidir. Anne adayının düzenli ve güçlü kasılmaları olmasına rağmen rahim ağzının açılmaması veya bebeğin kafasının aşağıya inmemesi durumunda sezaryen gerekebilir. Bu durum genellikle bebeğin başının uygun olmayan duruşundan kaynaklanır. Oksitosin ile desteklenmesine rağmen doğumun ilerlememesi halinde bebeğin büyük olmasından şüphelenilmelidir. Bu durum, anne ve bebekte omuz takılmasına bağlı travma riskini artırır.

Normal Doğumda Karşılaşılabilecek Sorunlar Nelerdir?

Enfeksiyon (İntrapartum enfeksiyon): Uzamış doğum sürecinde, özellikle annenin suları gelmişse, anne ve bebek enfeksiyon riskiyle karşı karşıyadır. Bu enfeksiyon, bebeklerde ve yenidoğanlarda önemli bir ölüm sebebidir.

Rahim yırtılması (Uterin rüptür): Özellikle ikinci veya sonraki doğumlarda ya da önceden sezaryen ile doğum yapmış gebelerde ciddi tehlike oluşturur. Uzamış doğum sürecinde rahimin alt kısmının anormal incelmesi sonucu doğum kasılmaları rahimi yırtabilir.

Annenin leğen kemiği (pelvik duvar) yaralanmaları: Bebeğin prezente olan kısmı girime dayanıp hareket etmezse, doğum kanalı bölgeleri ve annenin leğen kemiği aşırı basınca maruz kalabilir.

Bebekte kafa kemiklerinin birbiri üstüne binmesi: Aşırı olması durumunda bebeğin kan damarlarında yırtıklar ve ölümcül kafa içi kanamalar gelişebilir.

Fistül oluşması: Vajinadan idrar veya dışkı gelmesine neden olabilir.

Epizyotomi (Doğum Kesisi) Nedir?

Doğum sırasında kontrolsüz yırtılmaları önlemek, doğum sonrası mesane ve bağırsak sarkmalarını engellemek ve bebeğin başının çıkışını rahatlatmak için kadın doğum doktoru tarafından yapılan kontrollü kesidir. Orta hat üzerinde (median) veya yana doğru (mediolateral) yapılabilir.

Median: Orta hatta yapılır, daha az kanama olur, tamiri daha kolaydır, doğum sonrası ağrı nadirdir ve kozmetik açıdan daha iyidir. Ancak rektuma kadar uzayabilir.

Mediolateral: Orta hattan uzakta yapılır, daha fazla kanama olur, tamiri daha zordur ve doğum sonrası ağrı daha sık görülür. Ancak rektuma uzama riski düşüktür.

Epizyotomi Sonrası Karşılaşılabilecek Sorunlar Nelerdir?

Epizyotomi sonrası en sık görülen şikayet ağrıdır. Bu ağrı genellikle ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Ancak ağrı kesicilere yanıt vermeyen şiddetli ağrıda, doğum kesisi yerinde pıhtı (hematom) veya enfeksiyon düşünülmelidir.