Cumt. : 08:30 - 15:00
+0 (552) 866 36 46
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Perinatoloji (Riskli Gebelik) Yan Dal Uzmanı
Title Image

Doğal (Müdahalesiz) Doğum Nedir?

Home  /  Doğal (Müdahalesiz) Doğum Nedir?

Doğal Doğum Nedir?

Doğal doğum, tıbbi bir engel olmadığı sürece, kendiliğinden başlayan ve mümkün olduğunca müdahale edilmeyen bir süreçtir. Bu doğum şekli, annenin doğal sancıları takip edilerek gerçekleştirilir ve bebekler doğar doğmaz anne kucağına verilerek bağ kurulması sağlanır. Doğal doğum, bir ekip çalışması gerektirir. Bu ekibin başrolünde anne bulunur. Doktor, doula (doğum destekçisi) ve baba, ekibin diğer üyeleridir. Tüm hazırlıklar, hamileliğin ilk yarısında başlar. Anne ve baba, doğum öncesi eğitim programlarına katılarak zihinsel ve psikolojik olarak doğuma hazırlanır.

Lamaze ve Doğal Doğum Felsefesi Nedir?

Lamaze yöntemi, doğal doğumu savunan bir yaklaşımdır ve adını Fransız doktor Fernand Lamaze'den alır. 1951 yılında Fransa'da, normal doğumun doğal, sağlıklı ve mutlu bir şekilde gerçekleşebileceğini savunmuş ve bu konuda çeşitli teknikler geliştirmiştir. Lamaze felsefesi, sağlıklı ve bilinçli bir şekilde normal doğumun yapılabileceği inancına dayanır.

Lamaze yöntemi, doğum öncesinde annenin doğum hakkında bilgilendirilmesi ve eğitilmesini, annenin ve babanın doğuma aktif olarak katılmasını, doğum sırasında anneye moral destek verilmesini, doğum anında ve sonrasında anne ve bebek arasında ten tene temas sağlanmasını içerir. Ayrıca doğum sürecinde nefes egzersizleri, rahatlama ve gevşeme teknikleri gibi yöntemler de kullanılır. Lamaze sınıflarında fiziksel egzersizler, nefes çalışmaları, derin gevşeme, hayal kurma, yürüme, pilates topları kullanımı, meditasyon, ağrıyı azaltıcı ve rahatlatıcı masajlar, dans etme ve doğumu kolaylaştırıcı pozisyonlar öğretilir. Bu teknikler, annelerin doğum sürecini daha rahat bir şekilde kontrol etmelerine yardımcı olur.

Lamaze'nin Felsefesinin Temel İlkeleri Nelerdir?

Doğum kendiliğinden başlamalıdır.

Doğumda annenin hareket özgürlüğü olmalıdır (anne yatar pozisyonda kalmaya zorlanmamalıdır).

Anneye doğum boyunca moral ve psikolojik destek verilmelidir.

Rutin müdahalelerden kaçınılmalıdır (her gebeye yüksek doz sancı serumu verilmemelidir).

Doğum sırasında ayakta ve doğal pozisyonlarda ıkınılmalıdır.

Doğumdan hemen sonra anne ve bebek bir arada olmalı, ten tene temas sağlanmalı ve zorunlu olmadıkça ayrılmamalıdır; her fırsatta emzirme sağlanmalıdır.

Doğal Doğum İsteyen Anne ve Baba Ne Yapmalıdır?

Hamilelik sırasında Lamaze felsefesi ve yöntemlerini öğrenip bu eğitimlere katılmalıdırlar.

Anne ve baba, hamilelik süresince egzersizler yaparak teknikleri geliştirmelidir.

Doğum zamanı geldiğinde anne kendine, bebeğine ve doktoruna güvenmeli, doğum anında istekle ve aktif olarak sürece katılmalıdır.

Baba, annenin yanında olmalı ve ona tam destek vermelidir.

Doğal Doğum İsteyen Anne ve Baba Ne Yapmalıdır?

Doğal doğum, anne ve bebeğe saygılı ve insancıl bir süreçtir. Anne doğum sırasında sakindir ve sadece doğuma odaklanır. Doğal doğum sırasında rahimdeki kasılmalar, beyinden salgılanan oksitosin hormonu ile uyarılır. Bu hormon, kasılmaları düzenlerken aynı zamanda vücudun doğal ağrı kesicisi olan endorfinin salınımını artırır. Böylece anne, doğum sırasında kasılmalar olsa bile bu duruma rahatlıkla uyum sağlayabilir.

Annenin doğumda hareket özgürlüğü içinde olması sağlanır.

Anneye doğum anında psikolojik destek sağlanır.

Anne, sevgi ve güven dolu bir ortamda, mahremiyeti korunarak rahatça hareket edebilmelidir.

Yüzyıllardır anneler bebeklerini doğal doğumla dünyaya getirmiştir. Ancak günümüzde kadınlar, doğumdan korkar hale gelmiştir. Yanlış bilgiler, doğumda annenin psikolojik destekten yoksun kalması, doğumun ağrılı ve çok kanlı bir deneyim olduğu ön yargısı, anneyi doğuma karşı çaresiz bırakır. Bilinçlenmek, ağrıyla başa çıkma ve uyum teknikleri, kişinin kendi bedenine güvenmesini sağlar ve sağlıklı bir doğuma katkıda bulunur. Böylece doğum, korkutucu bir bilinmezlik olmaktan çıkıp, mutlu bir deneyime dönüşür.